Gratis verzending vanaf € 50,-

Vandaag besteld, morgen bezorgd

Vanaf 1 meter

Gratis Staalaanvraag

Kennisbank kunstleer

Uitleg over het productieproces van PVC kunstleer.

Er zijn twee manieren om kunstleer te produceren. Hieronder staat beschreven wat  de twee belangrijkste verschillen in deze processen zijn.

Nerfpapier

De eerste (en meest gebruikte manier) is de productie op nerfpapier (dit wordt ook wel transferpapier genoemd). Dit zijn grote rollen papier met daarin de gewenste leernerf of andere gewenste structuur en dit wordt in negatief in het oppervlak geperst. Als het ware fungeert dit als een soort mal. Dit papier kan meerdere keren ingezet worden om kunstleer te produceren. Hoe vaak het papier ingezet kan worden is afhankelijk van de structuur/nerf en de samenstelling van het eindproduct. De hoogte van de kostprijs van het eindproduct wordt mede bepaald door hoe vaak het papier ingezet kan worden (hoe meer gebruikt, hoe lager de kostprijs).

Dit nerfpapier wordt, met de nerf naar boven, met een constante snelheid door een ± 100 meter lange machine gevoerd. Op het papier wordt vervolgens middels een coat-mes, op een strijkkop, een laag gekleurd, weekgemaakt PVC gestreken. Deze laag neemt de structuur van het papier over en bepaalt zo de optiek van het kunstleer. De dikte van deze laag is afhankelijk van de gewenste kwalteit.

Afhankelijk van de toepassing kunnen er meerdere lagen aangebracht worden. Bij de meeste soorten kunstleer wordt er middels een tweede, dubbele strijkkop, tijdens dezelfde passage, een tweede laag gecoat. Deze laag is veelal een geschuimd PVC dat het kunstleer een bepaalde ‘touch’ geeft.

In de laatste fase van de productie wordt de textiele drager ingelegd. Dit is de uiteindelijke achterkant van het eindproduct, maar bepaalt voor het grootste deel belangrijke mechanische eigenschappen van het kunstleer, zoals de rek en scheursterkte.

In eventuele vervolgstappen is het nog mogelijk de optiek verder aan te passen door bijvoorbeeld het aanbrengen van een dubbel-kleur effect (bedrukking).

Door het aanpassen van de dikte en samenstelling van de PVC-lagen en het toevoegen van bepaalde additieven, in combinatie met het inleggen van verschillende soorten dragers, kunnen diverse eigenschappen aan het kunstleer worden gegeven zoals:

 

  • Brandwerendheid
  • Biocompatibiliteit
  • Rek
  • Scheurweerstand/-sterkte
  • Levensduur
  • UV-bestendigheid
  • Weersbestendigheid
  • Schimmel-/rotbestendigheid
 

Wals-nerven

De tweede manier van produceren van kunstleer is het zogeheten wals-nerven. Het produktieproces van wals-nerven is nagenoeg gelijk als productie op nerfpapier, echter met één groot verschil:

Bij wals-nerven wordt de PVC op een glad transferpapier gestreken en wordt een nerf in het oppervlak gedrukt door een extra machine-passage middels een verwarmde walscylinder met (nerf-)structuur.


In sommige gevallen is het noodzakelijk of wenselijk om het kunstleer van een beschermende laag polyurethaan (PU) te voorzien. Dit beperkt de mate van afgeven van de kleur, het beperkt de glans en/of zorgt voor een mattere look, het verhoogt de gladheid en in sommige gevallen de slijtvastheid. Het aanbrengen van deze PU-laag vindt plaats voordat de eerste laag PVC gestreken wordt. Men spreekt in zulke gevallen over PVC/PU kunstleer.

PVC is een veel gebruikte grondstof voor kunstleer. Het is echter ook mogelijk kunstleer uit andere grondstoffen te vervaardigen, denk bijvoorbeeld aan (high-solid-)polyurethaan (PU) als alternatief. Ook worden er kunstleer kwaliteiten gemaakt van thermoplastische kunststoffen (TPU, TPO, TPE). Dit soort alternatieve grondstoffen zijn echter in veel gevallen geen één-op-één substituut voor PVC en vice versa. Welke grondstof(fen) gebruikt kunnen worden is sterk afhankelijk van de beschikbare techniek(en) bij de producent van het kunstleer en ook, nog belangrijker, de kwaliteitseisen voor de toepassing van het kunstleer.

PVC kunstleer wordt onder andere toegepast als meubelbekleding, autobekleding, rolstoelbekleding, bootbekleding, medische bekleding, sportmatten en natuurlijk diverse behandelstoelen en -tafels.

Vorig bericht